SSS > TOEFL



TOEFL SINAVI NEDİR NE DEĞİLDİR?

TOEFL nedir?

TOEFL yani Test of English as a Foreign Language adıyla ilk olarak 1964 yılında düzenlenen Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı, başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine girişte istenen bir test iken, günümüzde dünya çapında Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul ediliyor.

TOEFL sınavı, hem kağıt tabanlı TOEFL PBT (paper-based test) hem de internet tabanlı TOEFL iBT (internet-based test) sınavı olarak sunulur. Temel amacı, sözlü ve yazılı İngilizceyi anlama yeteneğinizi ölçmek ve üniversite düzeyinde uygun yazılı İngilizce yapısını tanımaktır. İngilizce yeteneğinizi okuma, konuşma, dinleme ve yazma açısından analiz ederek hem İngilizce konuşma hem de anlama yeteneğinizi değerlendirir. Bunların tümü, akademik çalışmalarınızı yürütmek için ihtiyaç duyacağınız becerilerdir ve sınav, derslerin İngilizce olarak öğretildiği bir ülkede öğrencilerin seçtikleri bölümde ilerlemelerini ve başarılı olmalarını sağlamak için kurumlar tarafından kullanılır. 

TOEFL sınavına kimler girmelidir? 

TOEFL sınavı, İngilizce becerilerinin yeterli olduğundan emin olmak için dünya çapında 27 milyondan fazla kişi tarafından alınmıştır. Sınava genellikle yurtdışında bir üniversitede okumayı planlayan öğrenciler ve burslu adaylar ile vize başvurusunda bulunan öğrenciler, işçiler ve İngilizce ilerlemelerini takip eden İngilizce öğrenenler girer. TOEFL'ı almanız gerekip gerekmediği ve kursa başvurmak için gereken minimum not burada belirtileceğinden, üniversite derslerinin gerekliliklerine dikkat edin. 

Neden TOEFL sınavına girmelisiniz?

Bugün 130'dan fazla ülkedeki eğitim kurumları ve devlet kurumları, belirli pozisyonlar veya kurslar için başvuruları değerlendirirken TOEFL puanlarını kabul etmektedir. Bir kabul koşulu olarak, bazı kursların, normal kurs gereksinimlerinin yanı sıra kursa devam etmenize olanak sağlayacak minimum bir TOEFL puanı gerektirdiğini görebilirsiniz. Minimum puan gereksinimleri kuruma ve kursa bağlı olarak 61 ile 100 arasında değişebilir. 

TOEFL sınavınızdan aldığınız sonuç sadece iki yıl geçerli olacak, bu iki yıldan sonra artık kaydedilmezler, bu nedenle bu süreden sonra yurtdışında okumak için başvurmak istiyorsanız, sınava tekrar girmeniz gerekecektir. Sonuç gereksinimlerin bir parçasıysa, başvurunuz için sınava zamanında girmenizi sağlamak önemlidir; sadece bir yıl süren bir kursta çalışıyorsanız, aynı TOEFL sonuçları yabancı bir ülkede çalışma fırsatlarınızı geliştirmek için de kullanılabilir.

TOEFL testi türleri hangileridir? 

TOEFL test türleri ikiye ayrılır. İki TOEFL sınavı formatı arasındaki temel fark, kağıt tabanlı testte yapı ve yazılı ifadeler bölümü ile değiştirilen testin sözlü bölümüdür. 

1. İnternet tabanlı test (TOEFL iBT)

  • Her birinde 12-14 sorudan oluşan 3-5 parçanın okunduğu 60-100 dakikalık bir okuma bölümü 
  • Her birinde 5-6 soru bulunan 6-9 parçanın yer aldığı 60-90 dakikalık bir dinleme bölümü
  • 20 dakika süren ve 6 sözlü görevi içeren bir konuşma bölümü
  • 50 dakika süren ve tamamlanması gereken 2 görevi içeren bir yazma bölümü 

2. Kağıt tabanlı test (TOEFL PBT)

  • 3 bölümden oluşan 30-40 dakikalık bir dinleme bölümü
  • 15 cümle tamamlama alıştırması ve 25 hata belirleme örneği içeren 25 dakikalık bir yapı ve yazılı anlatım bölümü
  • 50 dakika süren ve 50 soru cevaplamayı içeren bir okuma bölümü pasajlar hakkında
  • Yaklaşık 250-300 kelime içeren bir yazılı deneme içeren 30 dakika süren bir yazı bölümü 

TOEFL sınavı yapısı nasıldır? 

  • Okuma  bölümü (60-100 dakika uzunluğunda) bilim ve akademik tartışmalar gibi konularda yazılı metinleri anlama ve analiz etme yeteneğinizi değerlendirir. TOEFL okuma bölümünde katılımcılara akademik 3 veya 4 adet metin verilir ve bu metinler üzerinden hazırlanan sorulara yanıt vermeleri istenir. Bu bölümde TOEFL soruları sayısı 36 ila 56 arasında değişebilir, bu sebeple okuma bölümünde katılımcıya verilen süre de 60 ila 80 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
  • Dinleme  bölümü (60-90 dakika uzunluğunda)  soru ve süre sayısı açısından değişiklik gösterebilmektedir. TOEFL dinleme bölümünde katılımcılara 34 ila 51 arasında soru sorulur ve soru sayısı ile dinleme pasajlarına bağlı olarak 60 ila 90 dakika aralığında cevap süresi tanınır. Katılımcılar konuşmaları, sınıf tartışmalarını ve sohbetleri dinleyerek sorulara yanıt verirler.
  • Konuşma  bölümü (20 dakika) düşüncelerinizi ve fikirlerinizi İngilizce olarak ne kadar iyi ifade edebileceğinizi ölçmek içindir. TOEFL konuşma sınavında başarılı olmak için ayrıca daha önceki sınavlarda sorulan konular ile ilgili  kendi konuşmanızı hazırlayabilir, konuşmanızın nasıl olacağını belirleyebilir ve pratik yapabilirsiniz.
  • Yazma  bölümü (50 dakika) tamamen İngilizcenizi yazılı olarak nasıl kullanabileceğinizi göstermekle ilgilidir. TOEFL yazma bölümünde dilbilgisi ve kelime bilginizi uygulayacak net cümleler ve paragraflar oluşturacaksınız.  

TOEFL sınavına nerede girebilirim?

Yıl boyunca dünya çapında muhtemelen girebileceğiniz birçok test vardır. 165 ülkede 4.500 TOEFL sınav merkezi var, yani sizin için kolayca erişebileceğiniz bir merkez olacak. Size en yakın sınav merkezini, sınav merkezlerinin yerlerini ve sınavı hangi formatta yürüttüklerini içeren resmi TOEFL web sitesinde bulabilirsiniz.

Başvuru yapmadan önce giriş için TOEFL sonuçlarının gerekli olup olmadığını görmek için seçtiğiniz üniversite veya kurumun kabul koşullarını kontrol etmeniz önemlidir. Eğer öyleyse, bir sonraki adım, testinizi gerçekleştirmek için bir test merkezi bulmanızı sağlamaktır. TOEFL sonuçlarınızı aldıktan sonra, bunların bir kaydının yalnızca 2 yıl sürdüğünü unutmayın; bu nedenle, harcadığınız sıkı çalışma ve paradan en iyi şekilde yararlanın ve gelecekteki beklentilerinizi iyileştirin. 

TOEFL sınavı nasıl puanlanır?

TOEFL sınavının her bölümü için adaylar 30 üzerinden bir puan alırlar. Bu dört bireysel puana ek olarak toplam 120 puan alırsınız. Adaylar ayrıca yapabileceklerini özetleyen performans geri bildirimi alırlar.

 

 

 

 

 

 

Whatsapp Destek (online)