SSS > YKS - DİL



YDT NEDİR? NE DEĞİLDİR?

YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir ve 2018 yılından bugüne kadar uygulanmakta olan YKS'nin 3. oturumudur. Dil puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden herhangi biri seçilerek girilen YDT'de alınacak olan puanla sadece 4 yıllık dil bölümlerine girilebilmektedir. 2 yıllık dil bölümü bulunmamaktadır. 

YDT’de adaylara toplam 80 soru sorulmaktadır ve sınav süresi 120 dakikadır. YDT’nin YKS puanına etkisi %60’dır. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavda adaylar için belirlenen baraj puan 180’dir. Yabancı Dil Testi’nin hesaplanabilmesi için 80 sorudan en az 0,5 net yapılmalıdır. 

YKS'ye Nasıl Başvurulur? 

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), 3 oturumdan oluşan (TYT, AYT, YDT), 2018 yılından beri öğrencilerin üniversiteye gitmek için girdikleri bir sınavdır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen tüm adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunanlar sistemde geçerli eğitim bilgisi de bulunuyorsa bir başvuru merkezine gitmeye gerek kalmadan YKS başvurularını, sınava başvuru süresi içinde internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla bireysel olarak yapabilmekte ve belirlenen süre içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilmektedir. YKS'ye başvururken izlenmesi gereken yol aşağıda listelenmiştir. 

  • YKS'ye girecek tüm adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapabilecekleri şifrelerini oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Şifre işlemi e-Devlet şifresiyle “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
  • YKS'ye başvuracak tüm adayların, sınava başvuru öncesinde geçerlilik süresi sınavın bitiş tarihinin bir gün sonrası veya daha ileri tarihli olan HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Sınava girecek olan adaylar sahip olduğu HES kodunun kaydını ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde PROFİLİM alanında bulunan “HES KODU BİLGİLERİM” sayfasından yapmalıdır. 
  • Başvuruların nasıl ve nereye yapılacağı belirlenmelidir. Sınava başvuru merkezlerinin adreslerine başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin internet adresinden ulaşmak mümkündür. Başvuru internet üzerinden ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) mobil uygulaması üzerinden de yapılabilmektedir. 

  • Başvuru işleminin tamamlanabilmesi için adayların belirlenen sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir. Adaylar seçmiş oldukları oturumlara (TYT, AYT, YDT) bağlı olarak sınav ücretini ÖSYM'nin internet üzerinden açıkladığı kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM'nin belirledi tarihler arasında yatırmış olmalıdır. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ve sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmamaktadır. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

  • İşlemlerini Başvuru Merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formunu, Aday Başvuru Merkezine teslim etmeleri gerekmektedir. 

  • 11.02.2022 - 07.03.2022 tarihlerinde başvurusunu gerçekleştirememiş olan adaylar geç başvuru tarihi olan 16.03.2022 - 17.03.2022 saat 23:59'da başvuru yapabilmektedir. Bu tarihlerde başvuru yapan adaylar sınav ücretlerini bankalar üzerinden ödeyememektedir. 

  • ÖSYM’nin internet adresinden kredi kartı veya banka kartı ile yapabilmektedir. Geç Başvuru tarihinden sonra sınava başvuru işlemleri sonlanmaktadır. Belirtilen Geç Başvuru tarihi sonrasında sınava başvurulamamaktadır.

  • YKS başvurularına oturum eklemek isteyen adaylar, YKS başvuru süresi ve geç başvuru günlerinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini gerekli yerlere yatırarak oturum ekleme işlemi yapılabilmektedir.

  • Adaylar YKS’ye yurt dışından da başvurabilmektedir. ÖSYM tarafından belirtilen başvuru tarihlerinde yurt dışında olan ve başvuru merkezine gitme durumu olmayan adaylar (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç), başvurularını ÖSYM’nin kılavuzda belirtilen şekilde yapabilmektedir. 

2022 YKS Başvuruları Ne Zaman?

2022 YKS başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir. 

  • ÖSYM tarafından TYT 2022 için belirlenen başvuru tarihi 11.02.2022 - 07.03.2022 tarihleri arasıdır. Geç başvuru günü ise 16.03.2022 - 17.03.2022'dir.

  • AYT 2022 için ÖSYM tarafından belirlenen başvuru tarihi 11.02.2022 - 07.03.2022 tarihleri arasıdır. Geç başvuru günü ise 16.03.2022 - 17.03.2022'dir.

  • YDT 2022 yılı başvuru tarihi ÖSYM’nin 2022 takvimine göre 11.02.2022 - 07.03.2022'dir. Geç başvuru günü ise 16.03.2022 - 17.03.2022 saat 23:59'dur. 

YKS Başvuru Ücreti Nedir? 

2022 YKS başvuru ücreti, başvuru kılavuzu henüz yayınlanmadığı için bilinmemektedir. Geçmiş yılların YKS ücretleri ise aşağıda listelenmiştir.

  • 2018 Yılında Belirlenmiş Olan Ücret: TYT 50 TL, AYT 50 TL toplam 100 TL'dir. Geç başvuru tarihi için belirlenen ücret ise TYT 75 TL, AYT 75 TL'dir.
  • 2020 Yılında Belirlenmiş Olan Ücret: TYT 70 TL ve AYT 70 TL olmak üzere toplamda 140 TL'dir.

  • 2021 Yılında Belirlenmiş Olan Ücret: TYT 90 TL, AYT 90 TL olmak üzere toplamda 180 TL'dir. 

YKS'ye Kimler Girebilir?

YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girebilecek olan kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okumakta olan öğrenciler ve mezun olmuş olanlar sınava girebilmektedir.

  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan adaylar YKS'ye girebilmektedir.

  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar sınava girebilmektedir.

  • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlamış olup durumları yukarıda sıralanan şartlardan birine uyan adaylar da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girebilmektedir.

  • Durumları sınav şartlardan herhangi birine uygun olan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilmektedir ve yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmeleri durumunda yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmektedir.

  • Doğumla Türk vatandaşı olan ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan adaylar da sınava başvurabilmektedir.

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ve Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylu adaylar da YKS’ye girebilmektedir.

  • Üniversite mezunu olan adaylar da YKS’ye girebilmektedir.

  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu/Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun (ÇÖZGER) onaylı bir örneği (bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları) bulunan, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu doldurulmuş olan, Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçeleri bulunan ve Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na bildirmiş olan Engelli/sağlık sorunu olan adaylar “Engelli Salonlarında” sınava girebilmektedir. 

2022 YKS Ne Zaman? 

2022 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) tarihleri aşağıda listelenmiştir. 

  • 2022 TYT (Temel Yeterlilik Testi), 18.06.2022 Cumartesi günü gerçekleşecektir.

  • 2022 AYT (Alan Yeterlilik Testleri) 19.06.2022 Pazar günü gerçekleşecektir.

  • 2022 YDT sınav tarihi, ÖSYM’nin açıklamış olduğu 2022 takvimine göre 19.06.2022 Pazar günüdür.

YKS’ye girecek olan adaylar yukarıda belirtilen tarihlerde ilgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi, Nüfus Cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslını yanlarında alarak sınava gitmelidir. Bunlar, adayın sınava girerken yanında bulundurması gereken belgelerdir. Adayların sınav saatinden 1 saat önce sınav binasının önünde olmaları önerilmektedir.