Blog Arşivi
RSS

'2022' 'Temmuz' içinde eklenen yazılar

YÖKDİL - YDS

YDS'YE Mİ GİRMELİYİM YÖKDİL'E Mİ GİRMELİYİM?

YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) ve YÖKDİL (Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı) ilk bakışta birbirine benzer sınavlar gibi görünse de sınav içeriği, geçerlilik yerleri, vb. çeşitli konularda farklılıklar göstermektedir.

YDS, ÖSYM tarafından düzenlenen, soru yapısı olarak her alandan soru tipini içinde barındıran bir sınavdır. YDS hakkında detaylı bilgi için “YDS Nedir? Ne Değildir?” içerikli yazımızı okuyabilirsiniz.

YÖKDİL Sınavı ise Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenirken ardından YÖK’ e geçmiş olup sınav Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere üç temel alana ayrılmaktadır. Adaylar uzmanlıklarına göre sınava bir alandan giriş yapabilmektedir. YÖKDİL hakkında detaylı bilgi için “YÖKDİL Nedir Ne Değildir?” içerikli yazımızı okuyabilirsiniz. 

YDS ve YÖKDİL Nerelerde Geçerlidir?

YÖKDİL ve YDS’den elde edilen puan lisansüstü eğitim, başvurularında, doçentlik sınavlarında, KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak kullanılabilmektedir. Tıp ve Diş Hekimliği uzmanlık sınavı ve çeşitli ülkelerde denklik sınavları kapsamında da kullanılabilmektedir. Dil tazminatı almak isteyen kamu personelin de YDS’de yeterli puan almış olması gerekmektedir. YÖKDİL sınavı dil tazminatı için geçerli değildir.

YDS’ nin geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir: 

  • Yüksek lisans programlarına girecek lisans programı mezunları.
  • Lisans programlarının son sınıfında veya son sınıftan bir önceki sınıfta okuyan öğrencilerden, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görmek isteyenler.
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar.
  • Kamu personeli olmak amacıyla KPSS’ ye girecek adaylardan, çalışmak istedikleri kamu kurumunun talebi doğrultusunda yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler.
  • Herhangi bir kamu kurumunda çalışmıyor ya da çalışmayı amaçlamıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları.
  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları.
    Herhangi bir kamu kurumunda çalışmakta olup dil tazminatı ya da yurt dışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler. 

YÖKDİL’ in geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir: 

  • Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) adayların Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri alanlarından dil yeterliliklerini ölçebileceği bir yabancı dil sınavıdır. 2017 yılında ilk kez gerçekleştirilen YÖKDİL Sınavının geçerli olduğu yerler YÖK Başkanı tarafından daha önce açıklanmıştıR.
  • Bu açıklama kapsamında YÖKDİL Sınavının geçerli olduğu yerler aşağıdaki gibidir; Yüksek lisans ve doktora eğitimi başvurularında,
  • Doçentlik başvurularında,
  • TUS, DUS ve YDUS sonuçları uyarınca yapılan yerleştirme işlemlerinde,
  • Yabancı dille eğitim yapılan üniversitelerde aranan dil kriterlerinde,
  • Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda (Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Uzman, Okutman, Çevirici, Eğitim - Öğretim Planlamacısı) alımlarında geçerlidir.
     

YDS ve YÖKDİL arasında yabancı dil alanı farklılığı da bulunmaktadır;

YDS, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinde de yapılmaktadır. YÖKDİL ise Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde uygulanmaktadır.

Yukarıda yer alan bilgilere baktığımızda iki sınav arasında bariz bir farklılık bulunmamaktadır. Bu yüzden, dil puanı almak isteyen kişiler tercihlerine göre hangi sınava gireceğine karar vermelidirler. Alan bazlı yabancı dil sınavında daha başarılı olacağınız düşünen adaylarınYÖKDİL’e, genel yabancı dil bilgisinin daha yeterli olduğunu düşünen adayların da YDS’ye girmesi uygun olacaktır.

YKS - DİL

YDT NEDİR? NE DEĞİLDİR?

YDT’nin açılımı Yabancı Dil Testi’dir ve 2018 yılından bugüne kadar uygulanmakta olan YKS'nin 3. oturumudur. Dil puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların girmesi gereken sınavdır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinden herhangi biri seçilerek girilen YDT'de alınacak olan puanla sadece 4 yıllık dil bölümlerine girilebilmektedir. 2 yıllık dil bölümü bulunmamaktadır. 

YDT’de adaylara toplam 80 soru sorulmaktadır ve sınav süresi 120 dakikadır. YDT’nin YKS puanına etkisi %60’dır. 4 yanlışın 1 doğruyu götürdüğü sınavda adaylar için belirlenen baraj puan 180’dir. Yabancı Dil Testi’nin hesaplanabilmesi için 80 sorudan en az 0,5 net yapılmalıdır. 

YKS'ye Nasıl Başvurulur? 

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), 3 oturumdan oluşan (TYT, AYT, YDT), 2018 yılından beri öğrencilerin üniversiteye gitmek için girdikleri bir sınavdır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen tüm adaylar, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunanlar sistemde geçerli eğitim bilgisi de bulunuyorsa bir başvuru merkezine gitmeye gerek kalmadan YKS başvurularını, sınava başvuru süresi içinde internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla bireysel olarak yapabilmekte ve belirlenen süre içinde sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilmektedir. YKS'ye başvururken izlenmesi gereken yol aşağıda listelenmiştir. 

  • YKS'ye girecek tüm adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapabilecekleri şifrelerini oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Şifre işlemi e-Devlet şifresiyle “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
  • YKS'ye başvuracak tüm adayların, sınava başvuru öncesinde geçerlilik süresi sınavın bitiş tarihinin bir gün sonrası veya daha ileri tarihli olan HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Sınava girecek olan adaylar sahip olduğu HES kodunun kaydını ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde PROFİLİM alanında bulunan “HES KODU BİLGİLERİM” sayfasından yapmalıdır. 
  • Başvuruların nasıl ve nereye yapılacağı belirlenmelidir. Sınava başvuru merkezlerinin adreslerine başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin internet adresinden ulaşmak mümkündür. Başvuru internet üzerinden ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) mobil uygulaması üzerinden de yapılabilmektedir. 

  • Başvuru işleminin tamamlanabilmesi için adayların belirlenen sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir. Adaylar seçmiş oldukları oturumlara (TYT, AYT, YDT) bağlı olarak sınav ücretini ÖSYM'nin internet üzerinden açıkladığı kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM'nin belirledi tarihler arasında yatırmış olmalıdır. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ve sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmamaktadır. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.

  • İşlemlerini Başvuru Merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formunu, Aday Başvuru Merkezine teslim etmeleri gerekmektedir. 

  • 11.02.2022 - 07.03.2022 tarihlerinde başvurusunu gerçekleştirememiş olan adaylar geç başvuru tarihi olan 16.03.2022 - 17.03.2022 saat 23:59'da başvuru yapabilmektedir. Bu tarihlerde başvuru yapan adaylar sınav ücretlerini bankalar üzerinden ödeyememektedir. 

  • ÖSYM’nin internet adresinden kredi kartı veya banka kartı ile yapabilmektedir. Geç Başvuru tarihinden sonra sınava başvuru işlemleri sonlanmaktadır. Belirtilen Geç Başvuru tarihi sonrasında sınava başvurulamamaktadır.

  • YKS başvurularına oturum eklemek isteyen adaylar, YKS başvuru süresi ve geç başvuru günlerinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini gerekli yerlere yatırarak oturum ekleme işlemi yapılabilmektedir.

  • Adaylar YKS’ye yurt dışından da başvurabilmektedir. ÖSYM tarafından belirtilen başvuru tarihlerinde yurt dışında olan ve başvuru merkezine gitme durumu olmayan adaylar (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç), başvurularını ÖSYM’nin kılavuzda belirtilen şekilde yapabilmektedir. 

2022 YKS Başvuruları Ne Zaman?

2022 YKS başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir. 

  • ÖSYM tarafından TYT 2022 için belirlenen başvuru tarihi 11.02.2022 - 07.03.2022 tarihleri arasıdır. Geç başvuru günü ise 16.03.2022 - 17.03.2022'dir.

  • AYT 2022 için ÖSYM tarafından belirlenen başvuru tarihi 11.02.2022 - 07.03.2022 tarihleri arasıdır. Geç başvuru günü ise 16.03.2022 - 17.03.2022'dir.

  • YDT 2022 yılı başvuru tarihi ÖSYM’nin 2022 takvimine göre 11.02.2022 - 07.03.2022'dir. Geç başvuru günü ise 16.03.2022 - 17.03.2022 saat 23:59'dur. 

YKS Başvuru Ücreti Nedir? 

2022 YKS başvuru ücreti, başvuru kılavuzu henüz yayınlanmadığı için bilinmemektedir. Geçmiş yılların YKS ücretleri ise aşağıda listelenmiştir.

  • 2018 Yılında Belirlenmiş Olan Ücret: TYT 50 TL, AYT 50 TL toplam 100 TL'dir. Geç başvuru tarihi için belirlenen ücret ise TYT 75 TL, AYT 75 TL'dir.
  • 2020 Yılında Belirlenmiş Olan Ücret: TYT 70 TL ve AYT 70 TL olmak üzere toplamda 140 TL'dir.

  • 2021 Yılında Belirlenmiş Olan Ücret: TYT 90 TL, AYT 90 TL olmak üzere toplamda 180 TL'dir. 

YKS'ye Kimler Girebilir?

YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) girebilecek olan kişiler aşağıda listelenmiştir.

  • Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okumakta olan öğrenciler ve mezun olmuş olanlar sınava girebilmektedir.

  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan adaylar YKS'ye girebilmektedir.

  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar sınava girebilmektedir.

  • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlamış olup durumları yukarıda sıralanan şartlardan birine uyan adaylar da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girebilmektedir.

  • Durumları sınav şartlardan herhangi birine uygun olan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilmektedir ve yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmeleri durumunda yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmektedir.

  • Doğumla Türk vatandaşı olan ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan adaylar da sınava başvurabilmektedir.

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ve Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylu adaylar da YKS’ye girebilmektedir.

  • Üniversite mezunu olan adaylar da YKS’ye girebilmektedir.

  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu/Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun (ÇÖZGER) onaylı bir örneği (bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları) bulunan, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu doldurulmuş olan, Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçeleri bulunan ve Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na bildirmiş olan Engelli/sağlık sorunu olan adaylar “Engelli Salonlarında” sınava girebilmektedir. 

2022 YKS Ne Zaman? 

2022 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) tarihleri aşağıda listelenmiştir. 

  • 2022 TYT (Temel Yeterlilik Testi), 18.06.2022 Cumartesi günü gerçekleşecektir.

  • 2022 AYT (Alan Yeterlilik Testleri) 19.06.2022 Pazar günü gerçekleşecektir.

  • 2022 YDT sınav tarihi, ÖSYM’nin açıklamış olduğu 2022 takvimine göre 19.06.2022 Pazar günüdür.

YKS’ye girecek olan adaylar yukarıda belirtilen tarihlerde ilgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi, Nüfus Cüzdanı veya fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslını yanlarında alarak sınava gitmelidir. Bunlar, adayın sınava girerken yanında bulundurması gereken belgelerdir. Adayların sınav saatinden 1 saat önce sınav binasının önünde olmaları önerilmektedir.

 

YÖKDİL

YÖKDİL SINAVI NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) adayların kendi alanlarındaki (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimleri, Sağlık Bilimleri) dil becerilerini belirlemeye yönelik düzenlenen bir yabancı dil sınavıdır. YÖKDİL Sınavı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmektedir. Ancak 2019 yılından bu yana ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

Yökdil, Yds Ve E- Yds Arasındaki Temel Fark Nedir?

YÖKDİL ve YDS- e-YDS arasındaki en temel fark; YÖKDİL'de uzmanlık alanlarına yönelik soruların olmasıdır. YÖKDİL, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri alanlarında Almanca, Arapça,Fransızca ve İngilizce dillerinde yapılmaktadır.

Yökdil Sınavına Kimler Başvurabilir?

YÖKDİL sınavına, yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar ile üniversitelerce akademik yükseltmelerde kendilerinden akademik dil yeterliliği puanı istenen adaylar başvurabilir. 

Yökdil Puanı Nerelerde Kullanılır?

-Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına başvurularda (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici)
-Yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak için yapılan başvurularda
-Doçentlik sınav başvurusunda
-Yabancı dille eğitim verilen üniversitelerde aranan dil kriterlerinde
 

Yökdil puanının geçerlik süresi ne kadardır?

Yüksek lisans ve doktora başvurularında kullanılacak puanın geçerlik süresi 5 yıldır. Öğretim üyeleri ile doçentlik başvurularında YÖKDİL puanının aynen YDS gibi belirli bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır.

Yökdil yılda kaç kere ve nerelerde yapılır?

YÖK tarafından, YÖKDİL sınavının yılda iki kez yapılacağı duyurulmuştur. Ancak 2017 yılından itibaren 3 kez yapılmıştır. Artık Türkiye’de her ilde YÖKDİL yapılmaktadır. 

Yökdil sınavında alan ayrımı var mıdır ve kaç sorudan oluşmaktadır?

Evet, vardır. YÖKDİL'de fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık olmak üzere 3 temel alan vardır. Sınavda çoktan seçmeli ve 5 (beş) cevap şıklı 80 (seksen) adet soru sorulmaktadır.

Yökdil’de soru dağılımı nasıldır?

YÖKDİL’de ilk 20 soru kelime ve gramer bilgisinin ölçüldüğü bölümdür. Bunların 6 tanesi kelime bilgisini; 14 tanesi gramer bilgisini ölçmektedir. Kelime sorularının 1 tanesi phrasal verb diğerleri normal kelime sorularıdır. Gramer bölümünde hangi konudan kaç adet soru sordukları her dönem değişebilmektedir. Ancak ağırlıklı olarak bağlaç bilgisinin sorulduğunu görüyoruz.

6 kelime sorusu:
1 phrasal verb
5 normal kelime sorusu
14 gramer sorusu:
Preposition Bilgisi
Bağlaç bilgisi
Tense bilgisi
Gerund & infinitive bilgisi
Relative Clause & Noun Clause bilgisi 

2: YÖKDİL Cloze Test (2x5) 10 Soru

Cloze test’te tıpkı ilk 20 soru gibi kelime ve gramer bilgisi ölçülmektedir. Ancak YÖKDİL Cloze Test soru tipinde soru kökleri 

cümle şeklinde değil; paragraf şeklindedir. YÖKDİL’e katılan adaylara her paragraftan 5 adet soru sorulur. Cloze test bölümünde kaç tane gramer kaç tane kelime sorulacağı belli değildir. Paragrafın içeriğine göre sorular değişebilmektedir.

3: Cümle Tamamlama Soruları (11 soru)
YÖKDİL’de karşılaştığımız cümle tamamlama soruları hem okuduğunu anlama hem de gramer bilgisinin değerlendirildiği soru tipidir. Bu soru tipini yapabiliyor olmak sınavı geneli açısından büyük avantajdır.

4: YÖKDİL Çeviri Soruları (12 soru)
YDS ya da YÖKDİL fark etmeksizin sınava katılan adayların çoğu için en kolay çözülen soru tipidir. YDS’de adaylara 6 adet çeviri sorusu sorulmaktadır fakat YÖKDİL’de 12 adet çeviri sorusu sorulmaktadır. YÖKDİL’de 12 adet soruluyor olması adayların iyi bir sınav geçirebilmesi adına büyük bir avantajdır. Bu soruların yarısı Türkçeden İngilizceye; diğer yarısı İngilizceden Türkçeyedir.

5: Paragraf Tamamlama Soruları (6 soru)

YÖKDİL paragraf tamamlama soru tipinde paragraf bilgisi ölçülmektedir. Genellikle 4-5 cümlelik bir paragrafın herhangi bir cümlesi çıkartılır ve boşluğa anlam ve yapısal olarak seçeneklerdeki hangi cümlenin geleceği sorulur.

6: İlgisiz Cümle Soruları (6 soru)
İlgisiz cümle soru tipinde tıpkı paragraf tamamlama sorusunda olduğu gibi paragraf bilgisi ölçülmektedir. Paragraf tamamlamadan farklı olarak paragrafın içerisine ilgisiz bir cümle eklenmiştir ve sizden bu cümleyi tespit etmeniz istenir. Genel anlamda okuduğunu anlayabilen adaylar paragraf tamamlama ve ilgisiz cümle sorularını rahatlıkla çözebilmektedir.

7: YÖKDİL Paragraf Soruları (5 x 3 = 15 soru)

YDS ya da YÖKDİL sınavlarına giren adaylar tarafından genellikle en az netin yapıldığı bölümdür. YDS’de paragraf soru tipinden 20 soru gelirken YÖKDİL’de bu sayı 15’e düşürülmüştür. YÖKDİL’de daha az paragraf sorunun olması bir avantajdır diyebiliriz. Toplamda 5 adet paragraf yer almakta ve her paragrafta okuduğunu anlamaya dayalı 3’er adet soru bulunmaktadır.

Yökdil sınavının avantajları nelerdir?

- YÖKDİL’de soruların Sağlık, Sosyal, Fen şeklinde alanlara ayrılarak soruluyor olması adayların daha aşina olduğu kelimelerle karşılaşacağı anlamına gelebilir. Ancak sınavdaki soruları çözmek için İngilizce dışında herhangi bir alan bilgisine ihtiyaç yoktur. YÖKDİL sınavının Sosyal Bilimler, Fen Bilimler ve Sağlık Bilimleri şeklinde ayrılmış olması sadece cümle ve paragraf içeriklerini etkiler.

- YDS’de (4 x 5) 20 tane Paragraf sorusu soluyorken YÖKDİL’de (4 x 5) 15 tane soruluyor olması sınava katılan adaylar için ufak da olsa bir avantaj olarak görülebilmektedir.

- YDS’de sorulan diyalog tamamlama ve eş anlamlı cümle soru tiplerinin YÖKDİL’de sorulmaması bir avantajdır çünkü sınava hazırlanırken daha az soru tipine çalışılıyor bu da diğer soru tiplerine daha fazla vakit ayırabilmeniz anlamına gelmektedir.

- YDS’de 6 tane çeviri sorusu sorulmaktadır. YÖKDİL’de ise çeviri soru tipi sayısı 12’ye çıkarılmıştır. YÖKDİL’de çeviri sorularının sayısının artması adaylar için büyük bir avantajdır, çünkü çoğu aday için sınavda en kolay çözülen soru tipi çeviri sorularıdır.

 

 

 

 

TOEFL

TOEFL SINAVI NEDİR NE DEĞİLDİR?

TOEFL nedir?

TOEFL yani Test of English as a Foreign Language adıyla ilk olarak 1964 yılında düzenlenen Yabancı Dil Olarak İngilizce Sınavı, başlangıçta Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine girişte istenen bir test iken, günümüzde dünya çapında Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul ediliyor.

TOEFL sınavı, hem kağıt tabanlı TOEFL PBT (paper-based test) hem de internet tabanlı TOEFL iBT (internet-based test) sınavı olarak sunulur. Temel amacı, sözlü ve yazılı İngilizceyi anlama yeteneğinizi ölçmek ve üniversite düzeyinde uygun yazılı İngilizce yapısını tanımaktır. İngilizce yeteneğinizi okuma, konuşma, dinleme ve yazma açısından analiz ederek hem İngilizce konuşma hem de anlama yeteneğinizi değerlendirir. Bunların tümü, akademik çalışmalarınızı yürütmek için ihtiyaç duyacağınız becerilerdir ve sınav, derslerin İngilizce olarak öğretildiği bir ülkede öğrencilerin seçtikleri bölümde ilerlemelerini ve başarılı olmalarını sağlamak için kurumlar tarafından kullanılır. 

TOEFL sınavına kimler girmelidir? 

TOEFL sınavı, İngilizce becerilerinin yeterli olduğundan emin olmak için dünya çapında 27 milyondan fazla kişi tarafından alınmıştır. Sınava genellikle yurtdışında bir üniversitede okumayı planlayan öğrenciler ve burslu adaylar ile vize başvurusunda bulunan öğrenciler, işçiler ve İngilizce ilerlemelerini takip eden İngilizce öğrenenler girer. TOEFL'ı almanız gerekip gerekmediği ve kursa başvurmak için gereken minimum not burada belirtileceğinden, üniversite derslerinin gerekliliklerine dikkat edin. 

Neden TOEFL sınavına girmelisiniz?

Bugün 130'dan fazla ülkedeki eğitim kurumları ve devlet kurumları, belirli pozisyonlar veya kurslar için başvuruları değerlendirirken TOEFL puanlarını kabul etmektedir. Bir kabul koşulu olarak, bazı kursların, normal kurs gereksinimlerinin yanı sıra kursa devam etmenize olanak sağlayacak minimum bir TOEFL puanı gerektirdiğini görebilirsiniz. Minimum puan gereksinimleri kuruma ve kursa bağlı olarak 61 ile 100 arasında değişebilir. 

TOEFL sınavınızdan aldığınız sonuç sadece iki yıl geçerli olacak, bu iki yıldan sonra artık kaydedilmezler, bu nedenle bu süreden sonra yurtdışında okumak için başvurmak istiyorsanız, sınava tekrar girmeniz gerekecektir. Sonuç gereksinimlerin bir parçasıysa, başvurunuz için sınava zamanında girmenizi sağlamak önemlidir; sadece bir yıl süren bir kursta çalışıyorsanız, aynı TOEFL sonuçları yabancı bir ülkede çalışma fırsatlarınızı geliştirmek için de kullanılabilir.

TOEFL testi türleri hangileridir? 

TOEFL test türleri ikiye ayrılır. İki TOEFL sınavı formatı arasındaki temel fark, kağıt tabanlı testte yapı ve yazılı ifadeler bölümü ile değiştirilen testin sözlü bölümüdür. 

1. İnternet tabanlı test (TOEFL iBT)

  • Her birinde 12-14 sorudan oluşan 3-5 parçanın okunduğu 60-100 dakikalık bir okuma bölümü 
  • Her birinde 5-6 soru bulunan 6-9 parçanın yer aldığı 60-90 dakikalık bir dinleme bölümü
  • 20 dakika süren ve 6 sözlü görevi içeren bir konuşma bölümü
  • 50 dakika süren ve tamamlanması gereken 2 görevi içeren bir yazma bölümü 

2. Kağıt tabanlı test (TOEFL PBT)

  • 3 bölümden oluşan 30-40 dakikalık bir dinleme bölümü
  • 15 cümle tamamlama alıştırması ve 25 hata belirleme örneği içeren 25 dakikalık bir yapı ve yazılı anlatım bölümü
  • 50 dakika süren ve 50 soru cevaplamayı içeren bir okuma bölümü pasajlar hakkında
  • Yaklaşık 250-300 kelime içeren bir yazılı deneme içeren 30 dakika süren bir yazı bölümü 

TOEFL sınavı yapısı nasıldır? 

  • Okuma  bölümü (60-100 dakika uzunluğunda) bilim ve akademik tartışmalar gibi konularda yazılı metinleri anlama ve analiz etme yeteneğinizi değerlendirir. TOEFL okuma bölümünde katılımcılara akademik 3 veya 4 adet metin verilir ve bu metinler üzerinden hazırlanan sorulara yanıt vermeleri istenir. Bu bölümde TOEFL soruları sayısı 36 ila 56 arasında değişebilir, bu sebeple okuma bölümünde katılımcıya verilen süre de 60 ila 80 dakika arasında değişiklik göstermektedir.
  • Dinleme  bölümü (60-90 dakika uzunluğunda)  soru ve süre sayısı açısından değişiklik gösterebilmektedir. TOEFL dinleme bölümünde katılımcılara 34 ila 51 arasında soru sorulur ve soru sayısı ile dinleme pasajlarına bağlı olarak 60 ila 90 dakika aralığında cevap süresi tanınır. Katılımcılar konuşmaları, sınıf tartışmalarını ve sohbetleri dinleyerek sorulara yanıt verirler.
  • Konuşma  bölümü (20 dakika) düşüncelerinizi ve fikirlerinizi İngilizce olarak ne kadar iyi ifade edebileceğinizi ölçmek içindir. TOEFL konuşma sınavında başarılı olmak için ayrıca daha önceki sınavlarda sorulan konular ile ilgili  kendi konuşmanızı hazırlayabilir, konuşmanızın nasıl olacağını belirleyebilir ve pratik yapabilirsiniz.
  • Yazma  bölümü (50 dakika) tamamen İngilizcenizi yazılı olarak nasıl kullanabileceğinizi göstermekle ilgilidir. TOEFL yazma bölümünde dilbilgisi ve kelime bilginizi uygulayacak net cümleler ve paragraflar oluşturacaksınız.  

TOEFL sınavına nerede girebilirim?

Yıl boyunca dünya çapında muhtemelen girebileceğiniz birçok test vardır. 165 ülkede 4.500 TOEFL sınav merkezi var, yani sizin için kolayca erişebileceğiniz bir merkez olacak. Size en yakın sınav merkezini, sınav merkezlerinin yerlerini ve sınavı hangi formatta yürüttüklerini içeren resmi TOEFL web sitesinde bulabilirsiniz.

Başvuru yapmadan önce giriş için TOEFL sonuçlarının gerekli olup olmadığını görmek için seçtiğiniz üniversite veya kurumun kabul koşullarını kontrol etmeniz önemlidir. Eğer öyleyse, bir sonraki adım, testinizi gerçekleştirmek için bir test merkezi bulmanızı sağlamaktır. TOEFL sonuçlarınızı aldıktan sonra, bunların bir kaydının yalnızca 2 yıl sürdüğünü unutmayın; bu nedenle, harcadığınız sıkı çalışma ve paradan en iyi şekilde yararlanın ve gelecekteki beklentilerinizi iyileştirin. 

TOEFL sınavı nasıl puanlanır?

TOEFL sınavının her bölümü için adaylar 30 üzerinden bir puan alırlar. Bu dört bireysel puana ek olarak toplam 120 puan alırsınız. Adaylar ayrıca yapabileceklerini özetleyen performans geri bildirimi alırlar.

 

 

 

 

 

 

ALES

ALES NEDİR NE DEĞİLDİR?

ALES, açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı olan, ÖSYM tarafından ilkbahar döneminde 1, sonbahar döneminde 2 olmak üzere yılda üç defa, 81 ilde düzenlenen yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için sözel ve sayısal olarak 2 testten ve 100 sorudan oluşan, puan aralığı 50 ve 100 arası olan sınavdır. Adından da anlaşıldığı gibi lisansüstü eğitim için girilen ALES, lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilecek adayların belirlenmesinde de belirleyici bir sınavdır.

ALES Ne İşe Yarar?

ALES puanı ile tezli yüksek lisansa, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi akademik personel kadrolarına ve doktoraya başvurulabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilecek adayların belirlenmesinde de ALES puanı etkili olmaktadır. 

ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) başvuruları elektronik ortamda bireysel veya ÖSYM Başvuru Merkezleri vasıtasıyla ÖSYM'nin internet adresi veya mobil uygulaması üzerinden yapılmaktadır. 2022 yılı için ÖSYM tarafından belirlenen ALES başvuru tarihleri aşağıda listelenmiştir. 

  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 2022-ALES/1 başvuru tarihi 21.02.2022 - 03.03.2022, geç başvuru günü ise 15.03.2022 - 15.03.2022 saat 23:59'dur.
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 2022-ALES/2 başvuru tarihi 24.06.2022 - 04.07.2022, geç başvuru günü ise 19.07.2022 - 19.07.2022 saat 23:59'dur.
  • Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 2022-ALES/3 başvuru tarihi 30.09.2022 - 10.10.2022, geç başvuru günü ise 18.10.2022 - 18.10.2022 saat 23:59'dur. 

ALES, tezli yüksek lisans yapmak isteyen veya akademik personel kadrolarında yer almak isteyen adayların girdiği bir sınavdır. Bu sınav için belirlenen ücret her yıl değişiklik göstermektedir. 2021 yılı için belirlenen sınav ücreti 145 TL’dir. 2022 yılı için belirlenmiş olan sınav ücreti ise  185 TL’dir. 

ALES başvurusu yapacak olan adayların yapması gereken bazı şeyler vardır. ALES başvurusu yapacak adayların yapmaları gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • ALES başvurusu için yapılması gereken ilk şey geçerliliği bitiş tarihi sınavın yapılacağı günden bir gün sonrası veya daha ileri tarihli bir HES kodu edinmektedir.
  • ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydı olan ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı edinen tüm adaylar ÖSYM'nin internet adresi veya mobil uygulaması üzerinden başvuru işlemlerini yürütmelidir.
  • Sınav başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet adresi üzerinden Kılavuz ile Aday Başvuru Formu edinilmelidir. Bu başvuru formu kılavuzda belirtilen şekilde doldurulmalıdır.
  • Adayların ALES başvurularını tamamlayabilmesi için sınav ücretini kılavuzda belirlenen süre içerisinde belirlenen şekilde yatırmaları gerekmektedir. Başvuru ücretini ödemeyen adayların başvuruları silinmekte ve başvuru kayıt bilgileri iptal edilmektedir.

 

ALES'e Kimler Girebilir? 

ALES'e herhangi bir lisans programından mezun olmuş veya olabilecek durumda olan, yurt dışında lisans eğitimi görmüş fakat denklik belgesi almış olan tüm adaylar başvurabilmektedir. ALES'e girmek için belirlenen herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır. Başvuru işlemlerini başarılı bir şekilde tamamlayan ve başvuru ücretini zamanında ödeyen adaylar sınava girmeye hak kazanmaktadır. Sınava girmeye hak kazanan adayların sınava girerken yanında bulundurması zorunlu olan belgeler ve aynı zamanda da yanında bulundurması yasak olan bazı eşyalar vardır. ALES’e giren tüm adayların yanlarında bulundurması zorunlu olan belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Sınava Giriş Belgesi: ALES’e girecek tüm adaylar, sınava gelirken girecekleri sınava ait, adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafının bulunduğu giriş belgesini yanında bulundurmalıdır. Bu belgenin renkli veya siyah beyaz çıktısının alınmış olması sınava girişi etkilemezken eğer belge üzerinde adayın fotoğrafı yoksa veya belgenin herhangi bir yerinde sonradan eklenmiş bir yazı veya resim varsa bu belge ile gelen adayların sınavları geçersiz sayılmaktadır.
  • Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı: Adayların yanında olması gereken belgelerden bir diğeri de fotoğraflı nüfus cüzdanıdır. Herhangi bir nedenden ötürü fotoğraflı nüfus cüzdanını yanına alamayan adaylar T.C. Kimlik Kartı veya fotoğraflı geçerlilik süresi dolmamış pasaportunun aslını da yanına alabilmektedir. Bunlardan herhangi birinin adayların yanında olması zorunludur. Bu belgeler dışında sürücü belgesi, meslek kimlik kartları veya öğrenci kimlik kartı gibi belgeler kabul edilmemektedir.

Listelenen bu belgeler dışında sadece şeffaf pet şişe içinde su ile sınava girilebilmektedir. Bunlar dışında sınava giren adayların yanlarında getireceği eşyalar sınava alınmamakta ve emanet olarak kabul edilmemektedir. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş ve peçete ÖSYM tarafından verilmektedir. Sınav salonuna sokulması yasak olan eşyalar aşağıda listelenmiştir.

  • Saat, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, cep bilgisayarı, hesap makinesi ve bilgisayar özelliği bulunan tüm cihazlar
  • Her çeşit kesici delici alet veya ateşli silahlar gibi çeşitli donatılar
  • Kelem, silgi ve kalemtıraş gibi adaya ÖSYM tarafından verilen ürünler
  • Defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete, pergel, açıölçer, cetvel, hesap makinesi ve müsvedde kâğıdı
  • Yiyecek, içecek gibi çeşitli gıda maddeleri (Şeffaf şişede bandajı çıkarılmış su dışında)
  • Kutu veya şişe içerisinde bulunan ilaçlar
  • Cep telefonu, tablet, her türlü saat, kablosuz elektronik cihazlar, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi ve kulaklık; kolye, küpe, halka alyans hariç yüzükler, bilezik, broş benzeri tüm takılar, çanta ve cüzdan; anahtarlık ve her çeşit aracın anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalar, güneş gözlüğü, banka/kredi kartı gibi kartlar
  • Engeli veya sağlık sorunu olan adaylar, kendi engel veya sağlık sorunlarına ilişkin yanlarında getirmeleri gereken eşyalar hakkında bilgi almak için ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzun “ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI” ile ilgili maddeyi incelemelidir. 

ALES Sınavı Kaç Dakikadır?

ALES 150 dakika yani 2,5 saat süren bir sınavdır. Sınava giren adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 110 dakika ve son 15 dakika içerisinde salonu hiçbir durumda terk etmemelidir. Nedeni ne olursa olsun sınav salonundan ayrılan hiçbir aday sınav salonuna tekrar kabul edilmemektedir.   

ALES Konuları ve Soru Dağılımları

ALES sınavında sözel ve sayısal olmak üzere 2 ayrı bölüm mevcuttur. Bu iki bölümden toplamda 100 sorulmakta ve bu soruların cevaplanması için 150 dakika süre verilmektedir.
 

ALES Türkçe Konuları

Sözel bölüm, içerisinde Türkçe ve Sözel Mantık derslerinden 50 soru barındıran bölümdür. Genellikle anlama dayalı sorulmakla birlikte adayın mantık bilgisi de ölçülmektedir. ALES Türkçe konu dağılımları şu şekilde olmaktadır:

  •  Sözcükte Anlam (1-2 soru)
  •  Cümlede Anlam (3-4 soru)
  •  Paragraf (35 – 40 soru)
  •  Sözel Mantık Soruları ( 8 soru )    

ALES Matematik Konuları

Sayısal bölüm, içerisinde Matematik ve Geometri derslerinden 50 soru barındıran bölümdür. Genellikle işleme dayalı sorular sorulmaktadır. ALES Matematik ve Geometri konu dağılımları şu şekilde olmaktadır;

  • İşlem Bilgisi
  • Temel Kavramlar
  • Basamak Kavramı
  • Bölme-Bölünebilme
  • OBEB-OKEK
  • Rasyonel Sayılar
  • Basit Eşitsizlikler
  • Mutlak Değer
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • I. Dereceden Denklemler
  • Oran-Orantı
  • Problemler
                o   Sayı Problemleri
                o   Kesir Problemleri
                o   İşçi-Havuz Problemleri
                o   Yaş Problemleri
                o   Yüzde Problemleri
                o   Kar-Zarar Problemleri
                o   Hız Problemleri
                o   Faiz Problemleri
                o   Karışım Problemleri
  • Kümeler
  • Fonksiyon
  • İşlem
  • Modüler Aritmetik
  • Permütasyon-Kombinasyon-Olasılık
  • Tablo ve Grafik Yorumlama
  • Sayısal Yetenek 

ALES Geometri Konuları

  •  Doğruda Açılar
  •  Üçgende Açılar
  •  Üçgenler ve Bağıntılar
  •  Üçgende Uzunluk
  •  Üçgende Benzerlik
  •  Üçgende Alan
  •  Çokgen
  •  Dörtgenler
  •  Özel Dörtgenler
  •  Çemberde Açılar
  •  Çemberde Uzunluk
  •  Dairede Alan
  •  Prizma
  •  Piramit
  •  Küre
  •  Noktanın Analitiği
  •  Doğrunun Analitiği
  •  Simetri
  •  Eşitsizlik
  •  Vektörler
     

Konular

    Soru Sayıları 

Doğal Sayı - Tam Sayı 

1-2 

Faktöriyel 

1

Bölme

1-2 

Bölünebilme Kuralları 

1

Rasyonel Sayılar 

2-3

Eşitsizlik 

1

Mutlak Değer 

2-3  

Üslü Sayılar 

2-3 

Köklü Sayılar 

Çarpanlara Ayırma

1

Oran - Orantı 

2-4 

Problemler 

12

Kümeler

1-2

İşlem - Modüler Aritmetik 

1

Permütasyon - Kombinasyon - Olasılık 

2-3 

Tablo - Grafik Yorumlama 

6

Sayısal Mantık 

14-15

Geometri 

10-12

 

ALES PUAN HESAPLAMA

ÖSYM tarafından düzenlenen ALES puanı güncel hesaplama yönteminde 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Hesaplama formülü uygulanmadan önce doğru cevaplardan yanlış cevapların bir bölü dördü çıkarılarak ham puan elde edilir. Ham puanlar aşağıda ileteceğimi katsayılar ile hesaplanarak yine aşağıda görselini görebileceğiniz standart sapma oranı içeren formüle uygulanarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık olmak üzere üç adet olan ALES puan türlerine göre hesaplanır. 

KATSAYI TABLOSU 

ALES  

SAYISAL

SÖZEL

Sayısal 

0,75

0,25

Sözel

0,25

0,75

Eşit Ağırlık

0,50

0,50

 

 

IELTS

IELTS NEDİR ? NE DEĞİLDİR? 

International English  Language Testing  System ,Türkçe açılımı  Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı olan IELTS, Amerika ,İngiltere,Kanada,Yeni Zelanda,Avustralya gibi resmi dilin İngilizce olduğu pek çok ülkede eğitim ve iş hayatı için üniversite ve şirketler tarafından kabul gören bir sınavdır.IELTS tüm dünyada uygulanır ve en çok tercih edilen dil sınavıdır. 

British Council(BC),University of Cambridge English For Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP) tarafından ortaklaşa geliştirilen bir dil sınavıdır. 

Türkiye’de hemen hemen bütün üniversitelerin hazırlık yılını atlamada veya akademik programlarında IELTS sınav sonucu geçerlidir. Bankacılık-finans ve havacılık  sektöründe yer alan pekçok prestijli  şirketde (THY,Akbank,Yapı Kredi,….)  kamu kurumlarında ve göçmenlik bürolarında   IELTS sınavı tanınmaktadır.
 

IELTS Sınavı Aşamaları Ve Süreleri Nelerdir? 

Sınav Akademik ve Genel Eğitim olmak üzere iki modülden oluşur.Akademik sınav İngilizce konuşulan ülkelerde eğitim almak isteyen kişiler için,Genel Eğitim modülü ise yine İngilizce konuşulan ülkelerde iş deneyimi,eğitim programı ve göçmenlik için uygulanan sınav modülüdür.

Sınav 4 aşamadan oluşur; 

1-)Reading-60dakika

2-)Listening-30 dakika

3-)Writing-60 dakika

4-)Speaking-15 dakika olmak üzere sınav toplam 2 saat 45 dakikadır. 

Dinleme, okuma ve yazma aşamaları tek seferde gerçekleşir. Konuşma sınavı ya aynı gün, ya 3 gün önce ya da 3 gün sonra gerçekleşir.

Yazılı sınav listening ile başlar ve akabinde reading ve writing ile devam eder. Speaking  sınavı alanında uzman Cambridge ESOL sertifikalı uzmanlar tarafından yapılır. Sınav 3 bölümden oluşur ve yüksek kaliteli dijital kayıt ediciler tarafından kayda alınır.

Speaking ve listening  bölümünde İngilizce dili konuşulan tüm ülkelerin aksanları ile karşılaşmanız mümkündür. 

IELTS Sınavı Nerelerde Yapılır? 

Bu sınava  başvuru yapmak istiyorsanız  için tek yetkili kurum  British Council İstanbul ofisidir. Sınav başvurusu bu kuruma yapılmaktadır.

Sınav Türkiye’de 5 farklı ilde ayda 3-4 kez düzenlenmektedir. Bu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya’dır.

Sınava katılmak istediğiniz tarihten en az iki ay öncesinde başvuru işlemleri için gereken işlemleri tamamlamanız gerekmektedir.
 

IELTS Yılda Kaç Kez Yapılır?

IELTS toplamda 4 kez olmak üzere her ayın perşembe ve cumartesi günleri yapılır. Yılda toplamda 48 kez yapılır.

 

Kaç Tür IELTS Sınavı Vardır? 

Üç tür IELTS Sınavı bulunmaktadır;

IELTS Academic (IELTS Akademik)

IELTS General (IELTS Genel Eğitim)

IELTS Life Skills 

Yurtdışında ve yurt içinde yükseköğrenim kurumlarının talep ettiği sınav IELTS Akademik sınavıdır. Yurtdışında başta İngiltere, Avusturalya, Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda ve Amerika Birleşik Devletleri yükseköğretim kurumları ve Türkiye´de bazı üniversitelerin hazırlık sınıfından muaf olmak için gerekli olan İngilizce bilgisi ölçmek ve değerlendirmek için yapılan yeterlik sınavıdır. Yüksek öğrenim kurumlarına kabul edilebilmeniz için genelde kabul edilen not 6.0 ve yukarısıdır. Ancak başvurulan ülke ve yükseköğrenim kurumunun beklentilerine göre bu puan yükselebilir.

Vize başvurularında, oturum izinleri ve iş hayatında İngilizce bilgisini ölçmek ve değerlendirmek için kullanılan sınav ise IELTS General'dır.

İngiltere aile birleşimi, çalışma vizesi, oturma izni ve vatandaşlık için istenen sınav ise IELTS Life Skills sınavıdır. IELTS Life Skills, diğer 2 IELTS sınavından farklı formattadır ve A1 - B1 düzeyleri için yapılır.

IELTS sınavının geçerlik süresi 2 yıldır; ancak bazı üniversiteler 5 yıla kadar kabul etmektedir.

IELTS dört adet dil yeteneğini (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) ölçmeyi amaçlar. Test Akademik ve Genel İngilizce düzeylerinde iki farklı şekilde uygulanır. Dinleme ve konuşma modülleri her iki düzeyde aynı şekilde uygulanırken okuma ve yazma modülleri iki düzeyde farklı formatlarda uygulanır.

IELTS Life Skills sınavı ise İngilterede oturum izni, vatandaşlık ve aile birleşimi vizesine başvurmak için istenen sınav türüdür.

 

YDS

YDS NEDİR? NE DEĞİLDİR?

Açılımı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı olan YDS, ÖSYM’nin yılda üç kez yaptığı bir dil sınavıdır. Bu sınav okuma ve okuduğunu anlamaya odaklı olduğundan konuşma ve yazma becerilerini ölçmez. Sınav test şeklinde, çoktan seçmelidir. Testlerde yabancı dil bilginiz gramere, kelime bilgisine, okumaya ve anlamaya dayalı sorularla ölçülmektedir. 

YDS İlkbahar, Sonbahar ve Kış olmak üzere yıl içinde 3 dönemde yapılır. İlkbahar YDS Sınavı YDS/1, Sonbahar YDS Sınavı YDS/2, Kış YDS Sınavı YDS/ 3 olarak geçiyor. 

YDS, Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish Dili), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch Dili), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca (Ukraince) ve Yunanca dillerinde de yapılmaktadır.

YDS’ye Kimler Girebilir? 

  • Kamu personeli olup dil tazminatı almak isteyenler, 
  • Lisans eğitimini tamamlamış ve lisansüstü eğitim düşünenler,
  • Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ya da Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) girecek olan adaylar,
  • Doçent, doktora ve sanatta yeterlik adayları,
  • Yurt dışı görev vs. nedeniyle yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyenler,
  • Herhangi bir kamu kuruluşunda çalışmıyor olsa da, yabancı dil bilgisi düzeyini belirlemek isteyen üniversite ya da yüksek okul mezunları YDS’ye girebilir.  

YDS Ne İşe Yarar? 

Akademik kariyer yapmayı planlıyorsanız YDS puanı, girmeyi hedeflediğiniz lisansüstü program için yeterli olup olmadığınızı ortaya koyar. 

Bununla birlikte KPSS A grubu öğretmenlik sınavında dil puanı olarak işinize yarar. Kamu personeli iseniz YDS puanıyla dil tazminatı hakkına sahip olabilirsiniz. Ayrıca doçent, doktora ve sanatta yeterlik adaylarının da dil yeterliliğini belgelerle ortaya koymalarını sağlar. YDS puanı aynı zamanda dil yeterliliklerinin belgelenmesi gereken denklik işlemlerinde de kullanılmaktadır.

YDS’nin Geçerlilik Süresi Ne Kadar? 

Bu soruyu iki şekilde cevaplamalıyız. Eğer kamu personeli iseniz ve YDS puanınızı dil tazminatı için kullanmak istiyorsanız YDS’nin geçerlilik süresi 5 yıldır. 

ÖSYM’nin YDS’nin geçerlilik süresi ile ilgili sunduğu bilgiye göre: “YDS Sınavının geçerlilik süresi, kurumların kendi mevzuatındaki geçerlilik süresi olacaktır. Ayrıca kurumlar kendilerine uygun geçerlilik süresi belirleyebileceklerdir.” yönündedir.

Bu durumda, eğer YDS puanını dil tazminatı dışında kullanacaksanız, YDS’den aldığınız sonucun geçerlilik süresi başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterecektir.

YDS’de Puan Hesaplaması Nasıl Yapılıyor? 

Adayların sonuçları 100 puan üzerinden değerlendiriliyor. Her bir doğru yanıtın karşılığı 1.25 puana denk geliyor. Harflerle belirtilen seviye derecelerinin puan aralığı ise şöyle:

90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,

80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,

70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,

60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,

50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir.

 

Yüksek Lisans İçin YDS Puanı Kaç Olmalı?

Yüksek Lisans programlarına başvurmak isteyen adayların YDS’den en az 55 puan almaları gerekir.

Doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların ise en az 55 puan almaları gerekiyor.
 

YDS’ soru dağılımı nasıldır?

SORU TÜRÜ

SORU SAYISI

Kelime Bilgisi

6

Dil bilgisi

10

Cloze Test

10

Cümle Tamamlama

10

İngilizce-Türkçe Çeviri

3

Türkçe-İngilizce Çeviri

3

Okuma Parçaları

20

Diyalog Tamamlama

5

Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma

4

Paragraf Tamamlama

4

Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümle

5

 

Bu soruların bölümlere göre dağılımı şu şekildedir:

1-6. sorular vocabulary (kelime bilgisi)

1 adjectıve

1 adverb

1 verb

1 noun

2 phrasal
 

7-16. sorular grammar (dil bilgisi)

3 grammar (dilbilgisi)

2 preposıtıons (edatlar)

5 lınkıng words (bağlaçlar)
 

17-21. sorular cloze test 1

2 lınkıng words (bağlaçlar)

1 preposıtıon (edat)

1 vocabulary (phrasal) (kelime bilgisi)

1 grammar (dilbilgisi)
 

22-26. sorular cloze test 2

2 lınkıng words (bağlaçlar)

1 preposıtıon (edat)

1 vocabulary (verb) (fiil)

1 grammar (dilbilgisi)
 

27-36. sorular sentence completıon (10 cümle tamamlama sorusu)


37-42. sorular translatıon ( 6 çeviri sorusu – 3 ingilizce türkçe – 3 türkçe ingilizce)
 

43-62. sorular readıng passages (toplam 5 okuma parçası her bir parça 4 sorudan oluşuyor toplam 20 soru)


63-67. sorular dıalogue completıon (5 diyalog tamamlama sorusu)
 

68-71. sorular restatement (4 anlamca en yakın cümleyi bulma sorusu)
 

72-75. sorular paragraph completıon (4 paragraf tamamlama sorusu)
 

76-80. sorular ırrelevant (5 anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma sorusu)

 

 

 

 

Whatsapp Destek (online)